Ηράκλειο: Πρεμιέρα με ENCARDIA στο «Τέχνη Καθ΄οδόν»

18 Μαΐ 2017

Μια μαγική βραδιά  θα έχουν την  ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην εναρκτήρια μουσική εκδήλωση του Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ οδόν» του Δήμου Ηρακλείου, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στην Πλατεία Ελευθερίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την επιτυχία της εγγυάται, μεταξύ άλλων, η παρουσία του διεθνώς καταξιωμένου σχήματος των ENCARDIA, που γοητεύει όπου βρεθεί το κοινό με μουσικές, ταραντέλες και άλλους τοπικούς χορούς των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας.

Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της περιοχής, οι ENCARDIA θα μας ταξιδέψουν, στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφιές του Salento και σε μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα και πέντε ακόμα παρόμοιες διαλέκτους. Κύριο χαρακτηριστικό τους: Η θερμή σχέση που αναπτύσσουν πάντοτε με το κοινό των συναυλιών τους. Οι ίδιοι μιλούν για «συναντήσεις» μάλλον, παρά για συναυλίες και μια τέτοια θερμή συνάντηση φαίνεται πως προετοιμάζουν για χάρη μας στο «Τέχνη καθ’ οδόν». Λένε άλλωστε πως μοιάζουν λιγότερο με συγκρότημα και περισσότερο με μέλη μιας παράξενης οικογένειας «που έχει τσιμπηθεί από αράχνες ή βέλη πολλών και ποικίλων φτερωτών θεών». Τους αρέσει να ζωντανεύουν τα παραμύθια, να μετατρέπουν τη ζωή σε παραμύθι κι ύστερα να εξαφανίζονται μαζί με τις αράχνες, τις νεράιδες, τις ταραντάτες και τους θρύλους τους. Γι’ αυτό και παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν αδιάκοπα, φέρνοντας, όπου βρεθούν, τον κόσμο άνω κάτω!

Η αξιοζήλευτη «οικογένειά» τους  δημιουργήθηκε το 2004 και έχει διαγράψει μέχρι σήμερα μια λαμπρή πορεία, με περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αλγερία, την Ελβετία, την Κύπρο, και βεβαίως στην Ιταλία. Συνεργάζονται με επιφανείς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες του είδους τους και έχουν στο ενεργητικό τους πέντε εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Ένα οδοιπορικό τους στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών που κατέγραψε σε ταινία ο Άγγελος Κοβότσος, με τίτλο «Encardia- Η πέτρα που χορεύει», απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και από το 2014 προβάλλεται επανειλημμένα σε ξένα Φεστιβάλ και αίθουσες ανά την Ελλάδα
Το πλήρες πρόγραμμα του φετινού 2ου «Τέχνη Καθ’ Οδόν», του  Φεστιβάλ Δρόμου που τόσο αγαπήθηκε πέρυσι από τους Ηρακλειώτες, θα ανακοινωθεί σύντομα και θα  περιλαμβάνει και άλλες, όμορφες εκπλήξεις.

Πηγή: http://www.ekriti.gr/