Κωσταντίνα Καλκάνη


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία δώδεκα χρόνων εντάσσεται στη χορευτική ομάδα του Εθνομουσικολογικού ιδρύματος Π. Ζήση στο Χαλάνδρι Αττικής, ενώ μαθητεύει κοντά σε σπουδαίους δασκάλους (Περικλή Κώτση, Πόπη Γαλοπούλου, Χρήστο Θεολόγο).

Το 2000 γίνεται η ίδια δασκάλα παραδοσιακών χορών ενώ παράλληλα ασχολείται με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε επίπεδο διδασκαλίας αλλά και εν γένει συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού έχει συνεργαστεί με την κοινότητα Αφιδνών (Αγ. Στέφανος), με το λαογραφικό σωματείο Μάρκος Μπότσαρης , το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο Καλάμου Αττικής, το πνευματικό κέντρο ι.ν. Αναλήψεως Χαλανδρίου, τον χορευτικό όμιλο Νάουσας Πάρου και τον πολιτιστικό σύλλογο Φελλού Άνδρου.

Αποφοιτά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, ενώ στο ενεργητικό της έχει εξαιρετικά σημαντικές εργασίες όπως την πρωτογενή δημογραφική έρευνα με θέμα “πολιτικοί γάμοι στη νήσο Λευκάδα”, λαογραφική έρευνα για την περιοχή του Χαλανδρίου με χρήση αρχειακού φωτογραφικού υλικού (για λογαριασμό Ιδρύματος Π. Ζήση), παράδοση και Λαογραφία των Αρβανιτών όλης της Ελλάδας, Ρεμπέτικο και Εξουσία στη νεωτέρα Ελλάδα, Εβραϊκό Πολιτισμό, Εθνικιστικά Στερεότυπα στο Θέατρο Σκιών κ.α.

Από τo 2004 ασχολείται με τον πολιτισμό και τη λαογραφία της νοτίου Ιταλίας με επίκεντρο τα ελληνόφωνα χωριά. Έχει μαθητεύσει κοντά σε μεγάλες χορεύτριες του ιταλικού νότου, Maristella Martella, Franca Tarantino, Cinzia Villani. Μαζί με τη Γιάννα Χαμαλέλη αποτελούν το χορευτικό ντουέττο ballo del mare, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μουσικού συνόλου encardia. Έχουν χορέψει μαζί τους σε εκατοντάδες παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία δέκα χρόνια διδάσκουν χορούς της νοτίου Ιταλίας tarantella pizzica, tammurriata, gargano, calabreze. Διοργανώνουν παιδικές παραστάσεις και σεμινάρια με θέμα τον Ιταλικό νότο και τον χορό tarantella.