Το Αλάτι της Γης ~ Μουσικές παρέες: Stringless – Αργατεία – Εncardia

25 Φεβ 2018

Το Αλάτι της Γης ~ Μουσικές παρέες: 25/2/2018

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» υποδέχονται τρεις εξαιρετικές μουσικές παρέες που μας προσκαλούν στο γοητευτικό ταξίδι των φωνών:

Stringless, Αργατεία και Εncardia.

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» υποδέχονται τρεις εξαιρετικές μουσικές παρέες που μας προσκαλούν στο γοητευτικό ταξίδι των φωνών:

Η φωνητική ομάδα Stringless μας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από έξι δυναμικές γυναικείες παρουσίες σε μια πολυφωνική σύμπραξη, όπου η ανθρώπινη φωνή αντικαθιστά όλα τα μουσικά όργανα. Αποτελείται από τις: Αλμπένα Κούτοβα, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή και Βασιλική Αλεξίου. Επιλέγουν τραγούδια από την ελληνική και ξένη παράδοση που μας ταξιδεύουν από τα βουνά του Καυκάσου έως την Πίνδο και τα Καρπάθια. Παράλληλα όμως, διευρύνουν το ρεπερτόριό τους με απρόσμενες επιλογές που συνταιριάζουν την οπερέτα και την επιθεώρηση με τον Τσιτσάνη αλλά και με δικές τους συνθέσεις.

To συγκρότημα Αργατεία έχει επίσης έδρα του τη Θεσσαλονίκη και αντλεί την ονομασία του από τον τρόπο συνεργασίας και αλληλεγγύης των Πόντιων αγροτών. Mέλη του είναι οι: Φίλιππος Κεσαπίδης (ποντιακή λύρα), Ονούρ Σεντούρκ (λύρα-παντούρ-τουλούμ), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Χρήστος Τάσιος (κρουστά), Γιάννης Καρακαλπακίδης (μπάσο), Έλσα Μουρατίδου & Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι). Επιχειρούν ένα ηχητικό ταξίδι στον Πόντο, αναζητώντας τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη μουσική έκφραση.

Το συγκρότημα Encardia επικεντρώνεται στη μουσική παράδοση του Ιταλικού Νότου, με έμφαση στα Ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και της Καλαβρίας, συνδυάζοντας το παραδοσιακό ρεπερτόριο με νεότερες δικές τους συνθέσεις. Αποτελείται από τους: Κώστα Κωνσταντάτο (τραγούδι-κρουστά-μαντολίνο), Βαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν), Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα) και Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι-κρουστά).Παρουσιάζουν παραδοσιακές τελετουργικές ταραντέλες της Κάτω Ιταλίας, αλλά και δικά τους τραγούδια με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο, από τον τελευταίο τους δίσκο «EMIGRANTI» που είναι αφιερωμένος στους πρόσφυγες-μετανάστες. Μαζί τους χορεύουν οι: Αναστασία Δρούγα, Γιάννα Χαμαλέλη, Κωνσταντίνα Καλκάνη, καθώς και μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Λυρίτες» (επιμέλεια: Νίκος Κωστογιαννόπουλος).

Στο παρακάτω Link το βίντεο από το 1:21:00 και μετά (Encardia)
Δείτε την εμφάνιση των EnCardia – Κάντε κλίκ εδώ

Όλη η εκπομπή στο παρακάτω link:

Κάντε κλίκ εδώ να δείτε ολόκληρη την εκπομπή,
Το Αλάτι της Γης ~ Μουσικές παρέες: Stringless – Αργατεία – Εncardia [25/2/2018]